Simpozij „Degenerativni osteoartritis, najčešća bolest lokomotornog sustava u 21.stoljeću“ u suorganizaciji udruge Sanus Motus Mostar

13. 11. 2022. u 08:19

U subotu, 12.11.2022.g. s početkom od 17:00 h u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održan je simpozij pod nazivom „Degenerativni osteoartritis, najšešća bolest lokomotorsnog sustava u 21. Stoljeću“. Simpozij je organiziran u zajedničkoj suradnji Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Udruge/Udruženja radiologa u FBIH i udruge Sanus Motus Mostar.
Mostarski glazbenik, svima dobro poznati Jadranko Mikulić i mostarki glumac Ivo Krešić su napravili prekrasan umjetnički uvod u cijeli program simpozija, uz instrumental i recitaciju poznate pjesme Alekse Šantića.
Dobrodošlicu svim gostima i sudionicima simpoozija poželio je predsjednik organizacijskog odbora doc.dr.sc. Vedran Markotić.
Cijeli program simpozija rukovodila je i najavljivala voditeljica Danijela Pokrajčić.
U prvom radnom dijelu simpozija na temu degenerativnog osteoartritisa kao pošasti 21.stoljeća, naglašeno je kako je to bolest koja nas ponajviše pogađa zbog čimbenika rizika kao što su pretilost i mala količina kretanja. Pored toga, predavači su ukazali na najnovije mogućnosti slikovnog radiološkog prikaza ove bolesti te ukazali na načine prevencije i odgađanja pojave i samih posljedica ove bolesti. Predavači ovog bloka bili su dr.sc. Suada Hasanović Vučković (Degenerativni OA kralježnice), izv.prof.dr.sc. Miro Miljko (Degenerativni OA kuka), izv.prof.dr.sc. Igor Borić (Degenerativni OA koljena) i Vladimir Pokrajčić, magistar fizičke kulture (Prevencija degenerativnog osteoartritisa kroz tjelovježbu).
U drugom radnom dijelu simpozija, a koji je posvećen intervencijskoj radiologiju, iskustva iz Mostara u radu odjela za intervencijsku radiologiju Kliničkog zavoda za radiologiju u posljednjih godinu dana i rezultatima istog sve sudionike informirao je Gojko Bogdan spec.radiodijagnostike, a iskustva o uvođenju neurointervencijskih procedura u Litvi prenio je gostujući kolega Andrej Afanasjev.
Na koncu se predsjednik organizacijskog odbora doc.dr.sc. Vedran Markotić zahvalio svim sponzorima i partnerima simpozija: Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Udruženju radiologa u FBIH, Medical d.o.o. Mostar, Bayer Bosna i Hercegovina, Vinarija Rubis, Violet d.o.o., Lasta Čapljina. BERG d.o.o. Sarajevo, INEL MED Mostar, EuroTrim d.o.o. Mostar, Grad Mostar i Grad Ljubuški te općina Prozor-Rama.
Ukupno je na simpoziju sudjelovalo preko 70 specijalista radiologije, dok je ukupni broj sudionika simpozija dosegao brojku od preko 160, a što je zaista impozantno kad se uzme u obzir da se radi o prvom radiološkom simpoziju organiziranom u Mostaru. Plan je cijeli događaj preobraziti u kongres i sve pretvoriti u tradiciju u Mostaru.

Uz pomoć svih sponzora te predan i vrijedan rad organizacijskog odbora kojeg su činili doc.dr.sc. Vedran Markotić, dr.sc. Deniz Bulja i specijalizanti Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar može se zaključiti kako je cijeli događaj bio na vrlo visokoj razini organizacije i svih sadržaja.
Prethodno programu simpozija, od 15:30 održana je sjednica Udruge/Udruženja radiologa FBIH na kojoj su donesene bitne odluke, a po kojima će se Udruga zauzeti za zaštitu svih kolega na području FBIH po pitanju reguliranja radnog vremena i duljine trajanja godišnjeg odmora, a sve u skladu s važećim zakonima (što nažalost sve više poslodavaca u FBIH ne poštuje). Druga, po svemu sudeći krucijalna i povijesna odluka jeste izrada programa za subspecijalizacije i upućivanje zahtjeva za proceduru priznavanja istih u radiologiji na području FBIH, po svim trenutno razvijenim granama i podgranama radiologije, a sve u skladu s najnovijim smjernicama.

Foto materijal simpozija potpisuje Photo Pavlović, Pero Pavlović